ABD'de 22 Temmuz sonrası ilk yorumlar
Milliyet, 24 Temmuz 2007
'Bu bir tsunami'
YASEMİN ÇONGAR Washington
Seçim sonuçları Washington'da, "tsunami" diye tanımlanırken, Başbakan Erdoğan'ın seçim galibiyeti ardından verdiği, 'birlik' ve 'AB için çabaya devam' mesajları ABD yönetimince çok olumlu karşılandı.
ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, dünkü değerlendirmesinde, AKP'nin bunca yüksek oy alacağını öngöremediklerini itiraf etti. "Türkiye'deki laik demokratik hukuk devleti bu seçimlerden sonra artık daha güçlü" diyen Bryza, AKP'nin seçmeni ikna başarısını kutladı.
'Konsensüs sağlanmalı'
Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı konusundaki uzlaşma yanlısı sözlerinin Washington'da not edildiğini belirten Bryza, "Cumhurbaşkanlığı sürecinin pürüzsüz olmasını istiyoruz. Şu anda en önemli unsur konsensüs sağlanması" dedi.
Bryza, ayrıca İran'la yapılan doğal gaz anlaşmasının uygulamaya konulmamasını ve yeni hükümetin Ermenistan'la ilişkileri normalleştirmesini diledi. ABD'li yetkili, önümüzdeki haftalarda Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı somut bir girişimin gündeme gelebileceğini açıkladı.
'TSK ve ABD kaybetti'
ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Mark Parris, seçimin mağlupları arasında TSK'yı da saydı. Parris, TSK'nın "kredibilitesini ve otoritesini ortaya koyarak" verdiği muhtıranın AKP'ye puan kazandırdığını belirtti ve bu sonuçlardan sonra, ordunun benzer bir müdahaleyi göze almasının zor olacağını vurguladı.
Parris, "ABD'nin muhtırayı içten içe desteklediği ve PKK'ya karşı eylemi AKP'ye yaramasın diye geciktirdiği" izlenimi doğması nedeniyle, Türk-Amerikan ilişkisinin de seçimin mağlubu sayılabileceğini söyledi.
'Müdahale mümkün'
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nden Alan Makovsky, sonuçları, "tsunami" diye niteledi ve "AKP, DP'nin 1954'te sağladığından daha büyük oransal oy artışıyla geri döndü... Bu adeta bir devrim" dedi. Sonuçların, "orduya tepki" yansıttığını belirten Makovsky, "Türkler, orduya saygılı, ama kışlasından çıkmasını istemiyor" dedi.
Bundan böyle, Türkiye'de ve yurtdışında, TSK'nın siyasi müdahalesine göz yumulmasının zor olacağını belirten Makovsky, "TSK'daki kurmay ve genç subayların kaygılarının ise değişmediği" ve yeni bir müdahalenin mümkün olduğu uyarısında bulundu.